Isuzu

ISTORIJA

Osnivanje
1910.

Počeci kompanije Isuzu vezuju se za 1910. godinu kada je kompanija osnovana kao brodogradilište, pod nazivom: "Tokyo Ishikawajima Ship-building and Engineering Co., Ltd".1916. godine zajedno sa "Tokyo Gas and Electric Industrial Co" brodogradilište menja svoju poslovnu delatnost i okreće se ka proizvodnji automobila.

Proizvodnja prvog kamiona
1919.

1918. godine uspostavljena je saradnja između "Tokyo Ishikawajima Ship-building and Engineering Co., Ltd" i "Wolseley Motors of England" pri čemu je kompanija dobila dozvolu za proizvodnju britanskih “Volzli” automobila.Prvi kamion proizveden je sledeće godine, tačnije 1919., od strane "Tokyo Gas and Electric Industrial Co", pod pokroviteljstvom Zakona o podršci vojnim vozilima.

Proizvodnja prvog automobila
1922.

Počeci kompanije Isuzu vezuju se za 1910. godinu kada je kompanija osnovana kao brodogradilište, pod nazivom: "Tokyo Ishikawajima Ship-building and Engineering Co., Ltd".1916. godine zajedno sa "Tokyo Gas and Electric Industrial Co" brodogradilište menja svoju poslovnu delatnost i okreće se ka proizvodnji automobila.

Promena imena
1933.

Kompanija se spaja sa "DAT Automobile Manufacturing Inc.", menja ime u "Automobile Industries Co., Ltd." i svu svoju energiju usmerava ka razvoju dizel motora.1934. godine kamioni  "Sumiya" i "Chiyoda", proizvedeni po standardima Ministarstva trgovine i industrije, preimenovani su u ISUZU (po istoimenoj reci) što znači - "pedeset zvona se ori u harmoniji i veselju".

Prvi prototip autobusa
1935.

13 godina od proizvodnje prvog automobila, kompanija proizvodi i autobus. Prototip autobusa, prvog takve vrste u Japanu - posedovao je vazdušne kočnice kao i motor smešten ispod poda autobusa.

Rad na Antarktiku
1955.

Iako naziv Isuzu znači "harmoniju i veselje" kompanija je razvijala svoje proizvode u uslovima ekstremne hladnoće, u japanskoj bazi na Antarktiku, pri čemu je Isuzu vozilo bilo i zvanično vozilo Japanske opservatorije.

Prvi kamion od 2t na svetu
1959.

1959. godine Isuzu je isporučio kamion za lake namene od 2 tone, prvi te vrste na svetu.

Isuzu Motors
1966.

Osnovan Isuzu Motors Co. LTD.U narednom periodu Isuzu širi svoju paletu i predstavlja kamion klase do 12 tona, autobus sa motorom pozadi, kao i putnički automobil model "Florian".

Saradnja sa General Motors
1971.

Zahvaljujući saradnji sa General Motors-om, otvoreno je severnoameričko tržište za Isuzu vozila, ali i ostale japanske proizvođače automobila i auto delova. Prva Isuzu vozila prodata na tržištu Severne Amerike bila su Buick Opel i Chevrolet LUV.U sklopu jačanja saradnje sa General Motors-om, u narednim godinama, osnovana je i američka Isuzu Motors Inc. kompanija.

Isuzu brend u Severnoj Americi
1981.

1981. godine Isuzu kompanija prodala je prvo komercijalno vozilo pod svojim imenom u Sjedinjenim Američkim Državama. U pitanju je model Isuzu P'Up.Iste godine Isuzu predstavlja Piazza model putničkog automobila, kao i vozilo sa pogonom na četiri točka UBS Rodeo Bighorn.

Rekord proizvodnje
1989.

Isuzu Motors Inc. 1988. godine proizveo je najviše srednjih i teških kamiona (do 6 tona) na svetu. Iste godine, osnovana je i Isuzu Motors Inc. kompanija u Australiji.

Isuzu Trooper i Rodeo
1991.

Početkom devedesetih godina XX veka, dva Isuzu modela Isuzu Trooper i Rodeo postigli su velike uspehe u domenu sportskog automobilizma.Isuzu Trooper je iste godine predstavljen na američkom tržištu.

Predstavljanje Isuzu kamiona
1993.

Isuzu je u periodu od 1993/94. godine predstavio kamione N-serije, F-serije i C&E-serije.U istom periodu model Honda Passport (Isuzu Rodeo model proizveden u Sjedinjenim Američkim Državam) započeo je prodaju na severnoameričkom tržištu.

Proizvodnja dizel motora
2000.

2000. godine otpočela je proizvodnja dizel motora u Sjedinjenim Američkim Državama, zahvaljujući udruženom partnerstvu "DMAX" između Isuzu i General Motors-a formiranog 1998. godine. Kasnije, iste godine, osnovna je i kompanija General Motors Isuzu Commercial Truck, LLC u Sjedinjenim Američkim Državama.

D-Max i N-serija kamiona
2003.

2002. godine Isuzu proizvodi i svetu predstavlja prvi Isuzu D-Max pikap.Ukupna prodaja Isuzu N-SERIES lakih kamiona sa pogonom na komprimovani prirodni gas (TNG) dostigla je 5.000 jedinica u Japanu.

Isuzu dizel motori
2004.

Proizvodnja dizel motora u Isuzu Motors u Poljskoj dostigla je brojku od milion proizvedenih jedinica.

Isuzu hibridno vozilo
2005.

ELF hibridni model, opremljen Isuzu hibridnim sistemom i proizveden sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova i potrošnje goriva u gradskoj vožnji, počeo je svoju prodaju u Japanu.

Dalji razvoj
2007.

Novo pikap vozilo Isuzu je predstavio na Tajlandu 2006. godine.2007. godine proizvodnja dizel motora u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla je cifru od milion proizvedenih motora.

Isuzu D-Max Single Cab

Akcijska cena 21,990 evra

Redovna cena 25,990 evra

Isuzu D-Max Space Cab

Akcijska cena 21,990 evra

Redovna cena 25,990 evra

Isuzu D-Max Crew Cab

Akcijska cena 21,990 evra

Redovna cena 25,990 evra